Kaşe Polimeri (Foto Polimer)
Kaşe polimeri, kaşe lastiği (kaşe yazısının) üretiminde kullanılan, özel olarak formüle edilmiş su bazlı bir reçine türüdür. Bu polimer, kaşenin üzerindeki tasarımın net ve dayanıklı bir şekilde kalmasını sağlar. Kaşe yapım sürecinde, istenilen tasarımın bir kalıbı üzerine bu polimer dökülür ve uv ışık ile birlikte sertleşmesi beklenir. Sertleşen polimer, kaşenin baskı yüzeyini oluşturur.
Kaşe Polimerinin Özellikleri ve Önemi
- Dayanıklılık: Kaşe polimeri eski teknoloji tabir edebileceğimiz bir ürün olsada sık kullanıma rağmen kolay aşınmaz, oldukça dayanıklıdır. Bu sayede kaşeler uzun kullanım ömrü sunar.
- Net Baskı: Polimerin özel yapısı sayesinde kaşeler, her baskıda net ve okunaklı sonuçlar verir. Lazer kauçuklara göre daha tok baskı yapar. Yine mürekkep tutuculuğuda özellikle düşük kalitede ki lazer lastiklere oranla çok daha iyidir.
- Hızlı Sertleşme: Kaşe polimerleri genellikle hızlı bir şekilde sertleşir, bu da üretim süreçlerini hızlandırır. Yine toplu dökümlerin, büyük kalıpların kısa yapım süresi toplu kaşe üretimlerinde lazer kazımaya göre kolaylık sağlar.
- Çeşitlilik: Farklı renklerde (turuncu, kırmızı, mavi, sarı, yeşil, şeffaf vb.) ve özelliklerde kaşe polimerleri bulunmaktadır. Bu sayede farklı kullanım alanlarına uygun kaşeler üretilebilir.
Kaşe Polimerinin Kullanım Alanları
Kaşe polimerleri, otomatik kaşeler ve plastik kaşelerin yazı ve görsel baskı için kullanılan parçasının imalatında kullanılır.
Kaşe Polimeri ile Üretim Nasıl Yapılır ?
Kaşe polimerleri, ışık ile pozlanan bir üründür. Pozlamadan önce kaşe görseli, Aydınger kağıdına tek renk siyah lazer yazıcıdan baskı alınır. Bu baskı toner karartıcı sprey ile karartılarak tam siyah olması sağlanır. Sonrasında hazırlanan kalıp kaşe makinesinin camına yapıştırılarak üzeri selefon kaplanır ve kalıp etrafına havuz bandı ile bir kalıp alanı oluşturulur. Polimer bu kalıp alanına dökülerek tüm alana yayılması için beklenir. Varsa içerisinde oluşan boşluklar hava motoru ile kapatılır ve homojen bir yapı olması sağlanır. Ardından üzerine kumlu asetat kapatılarak pozlamaya başlanır. Pozlama süresi üst ışıklar ve alt ışıklar için farklıdır. Bu işlem makineden makineye, ışık kalitesinden gücüne değişmekle birlikte ortalama 1-5 dk aralığındadır. Pozlama sonrasında polimer sertleşerek yazılar belirgin hale gelir. Sertleşen polimer kalıbı sabunlu su ile yıkanarak harflerin iyice ortaya çıkması sağlanır. Bunun ardından polimer su içerisine konarak tekrar mor ışık (uv ışık) ile birlikte yaklaşık 3 dk pozlanır ve son sertleştirme yapılır. Sonrasında kaşe lastiğiniz kullanıma hazırdır.
Kaşe Polimeri Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Polimer seçiminde:
- Işığa duyarlılığı (kolay ve kısa sürede pozlanabilmesini sağlar)
- Dayanıklı olması (pozlama sonrası yıkamada harflerin ve noktalarının kopmamasını sağlar)
- Yarı akışkan yapıda olması (pozlama öncesi döküm esnasında içerisindeki boşlukları rahatlıkla kapatabilmenizi sağlar)
dikkat edilmelidir.
Diğer kaşe yapım malzemeleri için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Farklı kaşe tasarımları, kaşe çeşitleri ve matbaa baskılı ürünler için diğer firmamız Kraffi ‘ye göz atabilirsiniz.
Kaşeniz Dijital Matbaacılık –
Lütfen alışveriş sonrası ürün ve hizmet kalitemizi değerlendirmeyi unutmayın. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.